Når Wøhni Mini Maskin er ute på oppdrag dokumenteres jobben med video og app
Isak Wøhni fra Hammerfest deler sine skills, utfordringer og erfaringer på YouTube til et publikum over hele verden.
Dersom du er glad i mekanikk, gravemaskiner og snøbrøyting og ikke er kjent med Isak sin YouTube-kanal, så har du mye bra i vente!
På sin kanal deler han et usminket innblikk i hvordan han jobber og hvilke utfordringer en møter når en for eksempel graver en grøft, måker frem et kjøretøy fra snøen, reparerer utstyr med vekslende hell, leter etter en stjålet snøfreser og mye annet.
– Min kanal er selvsagt for de motorinteresserte og det er klart du sitter ikke 25 minutter og ser på at jeg graver uten å like gravemaskiner, sier Isak.
Hva er det viktigste for deg når du filmer og legger ut?
– At det er en ærlig fremstilling. Dersom jeg plages eller gjør en feil, så må det med i filmen, og kanskje er det noen der ute som lærer noe av mine videoer?
Til daglig følger 10.000 mennesker kontoen hans, som nå nærmer seg 3 millioner views.
Denne er en av svært mange populære videoer på kanalen til Mini Maskin. Her ser vi Isak strebe med snøen i nord.
Utleie av maskin uten tak ble til flere gravetjenster
Isak Thorbjørn Wøhni er i følge han selv en plass mellom 37 og 39 år.
– Jeg tror jeg er 38 år, noe rundt der, sier Isak med et smil.
Det hele startet i 2014 da Isak kjøpte en Kubota minigravemaskin.
– Jeg kjøpte en bitteliten Kubota 1, 2 tonns minigraver fordi jeg var lei av å bruke spaden hjemme. Å sette spaden ned i jorden og høre «klang» var selvutslettende, forteller han.
– Nå som hagearbeidet hjemme ble lettere med graveren, så dukket også ideen opp om å leie ut denne maskinen. Dermed startet jeg opp Wøhni Mini Maskin året etter, forteller Isak.
Utleien av den lille Kubotaen skulle vise seg å bli populært, men det førte også med seg en økende forespørsel om leie av både maskin og Isak selv til å utføre jobben.
– Dette sa jeg ofte ja til, men etter å ha gjort det en stund ble jeg fort lei, fordi den lille maskinen ikke har tak, og er det noe som er sikkert, så er det at det kommer til å regne her vi bor.
Dermed kjøpte Isak inn en 2,5 tonns gravemaskin med tak.
I dag har Mini Maskin fire gravemaskiner, 3 minidumpere, lift, traktor med henger, hjullaster, bobcat og snøfreser.
Alt kjøpt brukt og godt dokumentert på hans YouTube-kanal.
Selskapet tar på seg oppdrag som kan være drenering, støttemurer, brøyting, garasjetomt-utgravinger med mer.
I videoen over ser vi Isak hente sin nyeste investering, en dumper, og den er mye større enn han trodde. Tittelen gjorde også sitt til at videoen fikk flere kvinnelige views enn andre videoer.
Begynte med fyrverkeri på YouTube
Det hele startet med at Isak oppdaget at det fantes utrolig store mengder med «how to videoer» på YouTube om graving og lignende.
– Det slo meg at dette kunne jeg også gjøre. Disse menneskene på video gjorde jo ikke i bunn og grunn noe annet enn det jeg drev med, forteller Isak.
– Så ideen var å legge ut videoer av mine oppdrag og hva jeg drev på med her nordpå.
– Den første videoen vi lagde var en reklamevideo for min Honda snøfreser. Tanken var å lage en video som stilte spørsmålet; kan en få nyttårsfyrverkeri i lufta med en snøfreser?
– La meg si det med en gang, det ble ingen suksess. Verken oppskytingen eller seertall, ler Isak.
– Jeg bør kanskje prøve det på nytt nå, kanskje la det bli en årlig greie?
– De neste videoene jeg la ut var «how to videoer» der jeg fikset og reparerte ting. Det var da det begynte å ta seg opp.
Men til tross for en økende seermasse, syntes ikke Isak selv akkurat disse videoene var de mest spennende å lage.
– Etter hvert gikk jeg over til å lage en slags videoblogg over hva bedriften drev med. Det var da jeg fant ut hva kanalen min skulle handle om.
Den første virkelige suksessvideoen kom da Isak skulle greve fram en traktor fra snøen. I skrivende stund er den sett nesten 350.000 ganger.
Den første suksessvideoen
Etter å ha fått bygget opp et bra publikum fikk Isak den virkelig store hiten med et oppdrag der han skulle greve fram en traktorgraver fra snøen.
– Denne filmen fikk veldig mye kommentarer og views. Dette ga meg bensin på bålet, og en klar pekepinn på hvilket innhold som han skulle lage fremover.
I dag filmer han det meste han gjør i arbeidet. Deretter redigerer han filmene, som krydres av hans «støvel-engelsk.
– Jeg tar ikke meg selv så veldig høytidelig. Mine seere forstår stort sett det som blir sagt. Kommer det ord ut som er skikkelig norsk-engelsk, så blir det bare god humor ut av det, sier Isak med et smil.
En av de siste videoene han har lagt ut har også fått et større kvinnelig publikum.
– Stort sett er mine seere nesten 100% menn, men videoen om dumperen som var mye større enn jeg trodde, og der tittelen ble; It’s bigger than I thought, fikk et mye større kvinnelig publikum enn vanlig.
Den mest populære videoen på kanelen er da hans kjære Honda snøfreser ble stjålet.
Akkurat nå driver Isak og lager video om sitt hjemmelagde rotortiltprosjekt som i kjent stil er en svært ærlig video om suksess, prøving, feil og læring. Det er med andre ord bare å glede seg.
Videoen da hans Honda snøfreser ble stjålet fikk bein å gå på. Den er sett over 650.000 ganger per 2021.
Dokumenterer i SmartDok
Økt oppdragsmengde, flere ansatte og krav til dokumentasjon førte til at Isak gikk til anskaffelse av et digitalt dokumentasjonssystem for å forenkle hverdagen.
– SmartDok har jeg hele tiden vært klar på at jeg skulle bruke, slår Isak fast.
Private vil også ha dokumentasjon
Mini Maskiner har stort sett bare oppdrag mot private, men det betyr på ingen måte at dokumentasjon ikke er viktig.
– De private begynner å sette mer krav til hvordan vi dokumenterer oppdraget, og da er det utrolig kjekt at en i SmartDoks HMS-system veldig enkelt kan ta et bilde av status, og lagre det i prosjektet.
– En trenger ikke gå tilbake i telefonen og lete i bilder. Hvilken dato var det? Hvor ble bildet tatt? Alt dette er på plass!
Slik dokumentasjon minsker faren for reklamasjoner og ikke minst muligheten for å legge frem bevis dersom en reklamasjon skulle oppstå.
Opprette prosjekter via mobilen
En annen ting Isak ønsker å trekke frem er muligheten for å opprette prosjekt ute på felt.
– Det vi opplever ofte er at når vi først kommer inn i en hage og begynner å jobbe, så kan oppdragsgiver fort komme med flere oppdrag når vi er der.
– Det å kunne registrere nye prosjekter fra telefonen om det skulle dukke opp en ekstra jobb under et annet prosjekt er supert!