Charlotte Mauseth skulle flytte hjem for å jobbe i butikk, men fant drømmejobben og ble maskinfører i Larsen Maskin & Transport AS.

Charlotte Mauseth og Svend Ingvar Larsen

Far og datter i samme anleggsfirma. Pappa Svend Ingvar Hoel Larsen er uhyre stolt over at datteren Charlotte Mauseth har funnet lykken i næringen.

Charlotte Mauseth skulle bli både sykepleier og butikkmedarbeider før hun oppdaget at verdens beste jobb hadde vært rett foran henne hele tiden.

Med en pappa som drev eget anleggsfirma, Larsen Maskin & Transport i Hammerfest har Charlotte Mauseth vokst opp med anleggsmaskiner rundt seg hele tiden. Men en ting var sikkert; hun skulle ikke jobbe innenfor bygg og anlegg.

– Når jeg var liten sa jeg alltid at jeg aldri skulle jobbe i anleggsbransjen. Jeg ønsket ikke en jobb der en måtte være ute, og jobbe med maskiner det var helt utenkelig, forteller Charlotte.

Turen gikk etterhvert til Tromsø der hun studerte for å bli sykepleier og jobbet i butikk.

– Etter en stund fikk jeg hjemlengsel og flyttet hjem til Hammerfest. Jeg spurte pappa om han hadde noe jobb til meg i selskapet, mens jeg ventet på å finne en butikkjobb i byen.

– Han gikk med på det og lot meg teste det litt ut.

 

Ble hektet med en gang

Det tok ikke lang tid før Charlotte oppdaget at dette var noe helt annet enn hva hun tidligere hadde forestilt seg.

– Mot alle mine tidligere forestillinger så trivdes jeg superbra.

Læringskurven var veldig bratt og fra hun begynte på maskinførerbeviset i november 2019, så satt hun i gang å jobbe i januar 2020.

– Jeg kom i snakk med Paul Olaf Baraas i MEF, og han oppfordret meg til å prøve meg som maskinfører. Han syntes det hadde vært veldig tøft. Vi trenger enda flere jenter bak spakene i maskinene i bransjen sa han.

– Han på en måte utfordret meg til å ta maskinførerbeviset, og allerede i januar så var jeg i gang her hjemme med å flytte snø, og kjøring med høvelskjæret.

– Hun var så utrolig målbevisst på at dette skulle hun klare, sier pappa Svend Ingvar.

– Hun måtte i tillegg ta tilhengersertifikatet, fordi hun hadde aldri kjørt med henger før. De ble mange sene kvelder på hytta med øvelseskjøring som gikk til rygging og parkering med henger, forteller han.

– Så nå kjører hun både hjullaster, gravemaskin og planen er at hun skal kjøre dumper i et prosjekt i Kvalsund som kommer, forteller han.

Charlotte Mauseth bruker SmartDok

Charlotte er ikke bare maskinfører, hun er også administrator og den som styrer SmartDok’en i bedriften.

Den beste hverdagen er der dagene ikke er like

At det trengs flere jenter bak spakene på maskinene er det ingen tvil om. Charlotte er klar på at dette noe hun oppfordrer alle jenter som ønsker en spennende arbeidshverdag, der en er med på å skape noe til å bli en del av.

– Det som jeg oppdaget med dette yrket er at en gjør så utrolig mye forskjellig. Ingen dager er like og sesongene endrer arbeidsoppgavene.

– En dag står en og pusser lastebilkassene, neste dag er en og sår en plen, så en der en grever opp kabler, deretter en der en sørger for bedre infrastruktur, deretter brøyter. Jeg bare elsker det, sier Charlotte.

-Jeg har blitt mottatt kjempefint av gutta i bransjen. De synes at det er tøft at jeg gjør det.

– Jeg merker jo at de ønsker å dele av sin kunnskap om hvordan en for eksempel graver og brøyter.

– Noen tenkte kanskje at det var pappa sin prinsesse som skulle prøve noe nytt nå, og det var litt spøking med det. Men jeg tar meg ikke nær av sånt. Det er mye spøking og mye bra humor på anleggsbransjen. Jeg tåler det, sier hun.

– Jeg tror Charlotte har oppdaget at dette yrket er kjempespennende, og der en ser resultatene dag for dag. Et skikkelig bra yrke!, sier pappa Svend Ingvar.

 

Tar også administrative oppgaver

I tillegg til å være maskinfører er Charlotte en aktiv pådriver for å gjøre arbeidshverdagen enklere for de ansatte. I vinter bestemte selskapet å investere i et digitalt dokumentasjonssystem for å lette arbeidsdagen.

– Vi skaffet oss SmartDok i vinter. Der er jeg selskapets administrator. Dette er også en svært spennende del av jobben.

– Å implementere et system som gjør at vi jobber enklere har vært inspirerende. I hvert fall når det det gir positive resultater, og at våre ansatte synes det faktisk gjør arbeidsdagen deres mer effektiv.

– Charlotte er flink med den der EDB’en, så jeg er veldig glad at hun kastet seg over den oppgaven, sier en flirfull Svend Ingvar.

Les artikkelen om Larsen Maskin & Transport. 

SmartDok app i telefonen

Charlotte viser her frem SmartDok appen som hun er bedriftens ekspert på.